Link verkorten

Historie van URL verkorters

URL verkorters, ook wel link shorteners genoemd, zijn diensten die lange en complexe webadressen omzetten in korte en eenvoudige links die gemakkelijker te delen en te onthouden zijn. URL verkorters bestaan al sinds het begin van de 21e eeuw, toen social media platformen zoals Twitter en Facebook opkwamen. populair werden. Deze platformen hadden een limiet op het aantal tekens dat gebruikers konden gebruiken voor hun berichten, zoals 140 tekens voor Twitter. Daarom ontstond er een behoefte aan een manier om links te verkorten, zodat gebruikers meer ruimte hadden voor hun inhoud. De eerste URL verkorter die bekend is, is TinyURL, opgericht door Kevin Gilbertson in 2002. Het was een van de eerste diensten die gebruikers in staat stelde om lange links te verkorten naar korte, gemakkelijk te onthouden links. Dit was een handig hulpmiddel voor gebruikers van social media, die vaak tegen de beperkingen van het aantal tekens aanliepen. 


URL verkorters voor marketingdoeleinden

Naast het gebruik van URL verkorters voor social media, zijn ze ook populair geworden voor marketing- en SEO-doeleinden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld verkorte links gebruiken om hun doelgroep te bereiken, de online zichtbaarheid te verhogen en de prestaties van hun campagnes te meten. Met verkorte links kunnen bedrijven ook hun merknaam versterken, hun boodschap overbrengen en de betrokkenheid van hun publiek vergroten. Bovendien kunnen bedrijven met verkorte links gebruik maken van specifieke en relevante zoekwoorden in de URL, waardoor ze de ranking van hun website op zoekmachines kunnen verbeteren en hun doelgroep beter kunnen bereiken.


Veilige korte Links en URLs

In de loop der jaren zijn er ook beveiligingsproblemen ontstaan met URL verkorters, zoals phishing- en malware-scams. Omdat verkorte links de oorspronkelijke URL verbergen, kunnen kwaadwillende gebruikers ze misbruiken om gebruikers naar schadelijke of valse websites te leiden. Daarom zijn er stappen genomen om de veiligheid van URL verkorters te verbeteren, zoals het toevoegen van veiligheidscontroles en het gebruik van SSL-versleuteling. Bij urlverkorten.com controleren we elke link met Google Safe Browsing  en Phish Tank. Hierdoor worden de links gescand op malware- en phishing sites. Malware sites kunnen schadelijke software bevatten en hackers kunnen deze gebruiken om gevoelige/persoonlijke informatie te verzamelen en verzenden van gebruikers. Phishing sites doen zich voor als legitieme websites, waardoor het soms moeilijk is om de oorspronkelijke site te onderscheiden. Hierdoor worden de links gescand op malware- en phishing sites. Malware sites kunnen schadelijke software bevatten en hackers kunnen deze gebruiken om gevoelige/persoonlijke informatie te verzamelen en verzenden van gebruikers. Phishing sites doen zich voor als legitieme websites, waardoor het soms moeilijk is om de oorspronkelijke site te onderscheiden. Hierdoor is het belangrijk om te kijken of de website een SSL verbinding/versleuteling bevat, waardoor de link veiliger is en er geen gevoelige informatie kan worden gestolen.


Voordeel van korte links en SEO

Naast het verkorten van links voor social media, is URL verkorten ook handig voor andere doeleinden, zoals het versturen van sms berichten, het maken van QR codes, het delen van video’s of afbeeldingen, het creëren van aangepaste domeinnamen of aliassen, het toevoegen van parameters of tracking codes, het instellen van geo-targeting of tijdslimieten, en nog veel meer. Bij urlverkorten.com bieden we al deze mogelijkheden aan onze gebruikers aan, waardoor ze hun links naar wens kunnen aanpassen en beheren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een eigen verkorte URL maken, zoals http://ap.lc/fiets, waardoor de link gemakkelijk te onthouden en te delen is. Ook kunnen ze statistieken verzamelen over hun links, zoals het aantal kliks, de geografische locaties, de webpagina van de link en een preview weergeven. Deze informatie is voor webmasters en bedrijven waardevol, omdat er bruikbare data beschikbaar is. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld hun product beter en efficiënter ontwikkelen of hun doelgroep definiëren.

Met de toenemende belangstelling voor SEO (Search Engine Optimization) is URL verkorten ook een nuttige techniek geworden voor het verbeteren van de zoekmachine ranking en het verhogen van de zichtbaarheid op zoekmachines. Door het gebruik van specifieke en relevante zoekwoorden in de verkorte URL, kunt u de ranking van uw website verhogen en uw doelgroep beter bereiken.

URL verkorten is ontstaan uit noodzaak en is nu een onmisbare tool voor het delen van inhoud en het verbeteren van de online zichtbaarheid. Het verkorten van links maakt het makkelijker om inhoud te delen en te meten, en biedt ook een veiligere manier om links te delen. Met URL verkorten kiest u voor een service die u helpt om uw links te optimaliseren en te personaliseren, waardoor u meer controle en flexibiliteit heeft over uw links.