Short URL: wat zijn het en hoe werken ze?

October 20, 2023
12 minuten lezen
Short URL: wat zijn het en hoe werken ze?

Misschien heb je wel eens gehoord van Short URL, ook wel URL Shorteners genoemd. Maar wat zijn short URL precies en hoe werken ze? In dit artikel geven we je een overzicht van short URL's en hoe ze kunnen worden gebruikt.

Wat zijn short URL's?

Short URL's zijn gewoon links, maar dan korter. In plaats van een lange en moeilijk te onthouden URL te gebruiken, kun je een korte link gebruiken die naar dezelfde pagina leidt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een link wilt delen op social media of via e-mail, omdat deze kortere links makkelijker te lezen en te onthouden zijn.


Hoe werken short URL's?

Short URL werken door een lange URL te verkorten met behulp van een link shortener. Deze dienst zal een unieke code toekennen aan de lange URL, die vervolgens kan worden gebruikt om naar de oorspronkelijke pagina te leiden. Wanneer iemand op de korte link klikt, zal de link shortener de unieke code gebruiken om de gebruiker door te sturen naar de oorspronkelijke pagina. Dit gebeurt meestal in de achtergrond, zodat de gebruiker niet het gevoel heeft dat hij naar een andere pagina wordt doorgeleid.


Waarom zou je een short URL gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen short URL's gebruiken. Zoals eerder vermeld, zijn short URL's handig als je een link wilt delen op social media of via e-mail, omdat ze makkelijker te lezen en te onthouden zijn. short URL's zijn ook handig als je wilt meten hoe vaak een link wordt geklikt. URL shorteners bieden statistieken aan die laten zien hoe vaak een short URL is geklikt, wat kan helpen om het succes van een marketingcampagne te meten. Korte links kunnen ook handig zijn als je wilt voorkomen dat een link wordt geblokkeerd door firewalls of andere beveiligingssystemen. Omdat short URL's vaak door URL shortener worden beheerd, zijn ze minder waarschijnlijk te worden geblokkeerd dan lange URLs.

Ten slotte kunnen short URL's ook worden gebruikt om de uiterlijkheid van een link te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een link naar een lange en onhandige URL wilt delen op social media, kun je een korte link gebruiken die er professioneler en aantrekkelijker uitziet.


Hoe maak je een short URL?

Er zijn verschillende manieren om een short URL te maken. De meest voorkomende manier is door gebruik te maken van een link shortener.

Om een korte link te maken, volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar urlverkorten.com
  2. Voer de lange URL in die je wilt verkorten in het tekstvak.
  3. Klik op link verkorten.
  4. Daarna zal er een korte link gegenereerd worden die naar de oorspronkelijke pagina leidt.
  5. Kopieer de short URL en gebruik deze om de link te delen op social media, via e-mail of op een andere manier.

urlverkorten.com biedt extra opties, zoals het toevoegen van een aangepaste naam aan de link of het beperken van het aantal keren dat de link kan worden gebruikt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat de link na een bepaald aantal keer wordt gebruikt.

short URL's zijn een handige manier om lange en onhandige URLs te verkorten, wat kan helpen om links gemakkelijker te delen op social media en via e-mail. Door gebruik te maken van urlverkorten.com kun je eenvoudig een korte link maken en deze gebruiken om naar de oorspronkelijke pagina te leiden. short URL's kunnen ook worden gebruikt om het succes van een marketingcampagne te meten, om links te omzeilen die zouden kunnen worden geblokkeerd door firewalls en om de uiterlijkheid van een link te verbeteren.

 

Blijf lezen

Meer berichten van onze blog

5 creatieve manieren om een link shortener te gebruiken!
By October 20, 2023
Zoek je naar nieuwe en innovatieve manieren om een link verkleiner te gebruiken? Zoek niet verder! Hier zijn 5 creatieve manieren om een link...
Meer lezen
Alles wat je moet weten over URL’s
By October 12, 2023
Alles wat je moet weten over URL’sURL's zijn overal om ons heen. Ze vormen de basis van het internet en stellen ons in staat  toegang te...
Meer lezen
Eigen url maken met een URL Shortener
By September 28, 2023
Eigen URL maken en voordelen van een verkorte URL.In deze blogpost zullen we bespreken hoe je een eigen URL kunt maken en welke functies belangrijk...
Meer lezen